Am alcătuit un ghid cu diferiţi termeni şi înţelesul acestora, aşa încât alegerea televizorului High Definition TV care vi se potriveşte să fie cât se poate de simplă.
Ce înseamnă?
Înalta definiţie vă permite să vă bucuraţi de divertisment la propria locuinţă la o calitate uimitoare a imaginii şi sunet deosebit.
Vizionarea filmelor Blu-ray Disc™ este o experienţă asemănătoare celei de la cinema. Conectarea consolei PLAYSTATION®3 este la fel de uşoară, personajele şi scenele prinzând viaţă pe ecran.
Totul se datorează rezoluţiei mult mai mari de care dispun televizoarele High Definition, rezultatul fiind imagini incredibil de clare şi de detaliate.
Toate acestea sună foarte bine, dar cum funcţionează de fapt şi ce înseamnă toate acelelogo-uri diferite (HD Ready, Full HD) ?
Mai mulţi pixeli înseamnă o rezoluţie mai bună şi imagini mai detaliate Mai mulţi pixeli înseamnă o rezoluţie mai bună şi imagini mai detaliate
Ce rezoluţie?
Televizoarele cu definiţie standard au 720 x 576 pixeli sau 576 de linii de 720 pixeli.
Ecranele televizoarelor cu înaltă definiţie au o rezoluţie mult mai ridicată, de două ori mai mare la 1280 x 720 şi până la de cinci ori mai mare la 1920 x 1080 pixeli, pe măsură ce avansaţi.
Aşadar, mai mulţi pixeli înseamnă o rezoluţie mai bună şi imagini mai detaliate.
Dar înalta definiţie oferă o astfel de calitate uimitoare a imaginii şi în alte moduri. Este vorba de diferenţa dintre semnalul progresiv şi cel întreţesut. Mai simplu, imaginea este scrisă şi afişată pe ecran.
Formatul întreţesut: imaginea se formează pe ecran în două etape Formatul întreţesut: imaginea se formează pe ecran în două etape
Cum funcţionează?
Cu un format întreţesut, imaginea se formează pe ecran în două etape, mai întâi fiind afişate liniile impare şi apoi cele pare.
Mişcarea fiind atât de rapidă încât ochiul uman nu o poate percepe cu uşurinţă, este posibil să puteţi observa un efect de "pâlpâire" a imaginii.
Un semnal progresiv este mult mai avansat, conţinutul ecranului fiind scris dintr-o dată, ceea ce înseamnă că puteţi vedea imediat toate detaliile pe ecran.
Cele mai utilizate formate HD sunt 720p, 1080i şi 1080p. Aceasta vă spune cât de detaliată este rezoluţia şi ce format de scriere a ecranului foloseşte (‘i’ înseamnă întreţesut şi ‘p’ for progresiv). 1080p este cea mai avansată formă de înaltă definiţie.
Acum că ştiţi cum funcţionează HD, să încercăm să descifrăm toate logo-urile şi limbajul tehnic.
HD Ready are o rezoluţie minimă de 720 de linii pentru afişarea conţinutului High Definition.
Poate accepta formate video HD în 720p şi 1080i, dar nu poate afişa rezoluţia completă de la surse 1080p.
Imaginile pot fi uşor distorsionate, aşadar nu este perfect, dar obţineţi totuşi imagini de calitate uimitoare cu Blu-ray Discs™, DVD-uri upscaled şi jocuri PLAYSTATION®3.
Pentru a utiliza acest logo, televizorul trebuie să dispună de un ecran panoramic, de o componentă analogică, precum şi de o conexiune HDMI™.
HD Ready 1080p sau ‘Full HD’ reprezintă viitorul. Este rezoluţia ecranului care îndeplineşte cerinţele minime pentru HD Ready cu adăugarea a 1920 x 1080 pixeli.
Afişează conţinut la 1080i şi 1080p fără distorsiuni, ceea ce înseamnă că puteţi alege un ecran mai mare decât cel al televizorului pe care îl deţineţi în prezent (chiar dacă nu dispuneţi de o cameră foarte mare).
Detaliile mai fine înseamnă că puteţi sta mai aproape de ecranul televizorului fără a vedea pixelii individuali, aşa încât să vă bucuraţi pe deplin de generaţia următoare de sisteme de divertisment pentru acasă.
Mai mult, logo-ul HD Ready 1080p garantează posibilitatea reproducerii conţinutului la 24 Hz (24 de cadre pe secundă), precum şi la 50 Hz şi 60 Hz (de exemplu, DVD).
HDTV include un tuner digital integrat cu televizorul, suplimentar faţă de cerinţele pentru HD Ready. Aceasta înseamnă că puteţi să primiţi şi să afişaţi conţinut HD fără a adăuga o unitate tuner.
HDTV 1080p este echivalent cu HDTV, dar acceptă rezoluţie full HD la 1920 x 1080, precum şi conţinut 24p (de exemplu, filme Blu-ray Disc™).
Ce inseamna HD? Diferente intre diferitele tipuri LCD/Plasma
- admin_exprim
- Site Admin
- Sex: Male
Ce inseamna HD? Diferente intre diferitele tipuri LCD/Plasma
Parerea Dvs. conteaza!
- costin_caraion
- Spre iluminare (nivel mediu)
Re: Ce inseamna HD? Diferente intre diferitele tipuri LCD/Plasma
Mi-ai cam luat-o inainte cu topic-ul asta... dar adaug si eu cate ceva... diferentele vizuale dintre 720p si 1080i/p se vad doar daca te aproprii la mai putin de 1-2 m de TV. ( asta din experienta proprie ). Alte chestii ar fi ca chiar daca am vorbi de filme cu rezolutie 1280x720 sau 1920x1080, vizual majoritatea filmelor nu se gasesc in format 16/9 (1.78:1) ci in format OAR (2.39:1) adica intr-un format care pt a se vedea pe un TV 16/9 ( cum sunt LCD-urile si plasmele la ora actuala) necesita banda neagra sus si jos. In alte cuvinte noi vedem un film HD ( 720p sau 1080i/p) cu benzi negre iar daca scoatem din calcul benzile raman cam 535p din 720p sau respectiv 800p din 1080p ( ca sa folosesc tot acelasi tip de "prescurtare" ). Pe mine unu' ma cam deranjeaza benzile negre... adica care mai e rostul sa-ti iei un televizor cu diagonala de 1-2 metrii daca ecranul nu este umplut in totalitate de imaginea filmului?
Astept comentarii... ( daca ne referim la filme strict pt tv sau seriale, emisiuni, documentare, etc. se schimba situatia, acestea regasindu-se in format HD REAL )
Astept comentarii... ( daca ne referim la filme strict pt tv sau seriale, emisiuni, documentare, etc. se schimba situatia, acestea regasindu-se in format HD REAL )
Traieste in prezent cu gandul spre viitor dar nu uita de trecut!
- admin_exprim
- Site Admin
Da, ai dreptate, dar hai sa te intreb altceva : de ce, stiind care e tendinta actuala a TV-urilor, tot se fac filme asa ?
Parerea Dvs. conteaza!
- costin_caraion
admin_exprim scrie:Da, ai dreptate, dar hai sa te intreb altceva : de ce, stiind care e tendinta actuala a TV-urilor, tot se fac filme asa ?
Pentru ca se vrea introducerea unor noi tipuri de televizoare http://www.engadget.com/2009/02/20/phil ... ease-date/ care dupa cum se poate citi in link au un pret pe masura.
- admin_exprim
- Site Admin
costin - Ti-ai lua plasma ? Sau ca sa te intreb altfel - de ce ti-ai lua LCD si nu plasma (in afara diferentei de pret, daca exista)
Parerea Dvs. conteaza!
- costin_caraion
Am avut de ales pt ai mei parinti intre plasma si lcd si am ales lcd Samsung 94 cm seria 5 ( eu momentan am ramas la tub ). De ce? Din mai multe motive:
1. In primul rand pentru ca cristalele lichide tind sa inlocuiasca plasmele ( mai nou led-urile pe lcd-uri ) si era logic si normal sa i-au ce e mai nou
2. La plasma pot ramane urme defintive pe ecran datorita imaginilor statice ( spre exemplu daca conectezi un pc la tv-ceea ce la mine se intampla mai des ), pe cand la lcd raman mai greu ( si sunt mai degraba temporare )
3. Mai e si chestia cu reincarcarea gazului petru plasme ( asta dupa nu-stiu-cate ore de utilizare ) care nu mi-a suras
4. A contat si raportul calitate/pret ( pe segmentul 1 metru diagonala ) + am prins o oferta super tare la Altex cu discount de 2 mil
Cam atat... daca mai e ceva aduc completari...
1. In primul rand pentru ca cristalele lichide tind sa inlocuiasca plasmele ( mai nou led-urile pe lcd-uri ) si era logic si normal sa i-au ce e mai nou
2. La plasma pot ramane urme defintive pe ecran datorita imaginilor statice ( spre exemplu daca conectezi un pc la tv-ceea ce la mine se intampla mai des ), pe cand la lcd raman mai greu ( si sunt mai degraba temporare )
3. Mai e si chestia cu reincarcarea gazului petru plasme ( asta dupa nu-stiu-cate ore de utilizare ) care nu mi-a suras
4. A contat si raportul calitate/pret ( pe segmentul 1 metru diagonala ) + am prins o oferta super tare la Altex cu discount de 2 mil
Cam atat... daca mai e ceva aduc completari...
- alex_rom007
costin - din motive financiare ai ramas la tub ? Sau nu crezi ca este destul de matura tehnologia (lcd, plasma, led, tv hd) ?
- costin_caraion
Din motive de comoditate mai mult. Nu imi petrec atat de mult in fata tv-ului incat sa simt lipsa unui lcd sau plasma. Adunat pe saptamana nu stau mai mult de 6 ore. Iar televizorul pe care il am acum este relativ nou, luat de 3-4 ani si nu are rost sa-l schimb doar de dragul unui lcd. Ce sa fac cu el dupa ce il schimb? Il arunc pe geam? Iar "HD Content" prefer sa vad ori la pc ori cand merg la ai mei acasa.
- costin_caraion
Stop watching tv, go out and play! 
- costin_caraion
V-ati lua televizoare 3D? Daca da, de ce?
Înapoi la “Electronice si electrocasnice”